Tvättråd

Fru Nordströms produkter är stickade i 100% merinoull som är är ett väldigt fint material som kräver lite extra omsorg.
Helst ska produkten tvättas så sällan som det går och helst inte alls. Men om produkten kräver rengöring är det första alternativet att vädra. En solig höst eller vinterdag är perfekt för vädring. Ull har nämligen en självrenande förmåga och smuts kan vandra ut ur plagget med hjälp av fukt. Är plaggen inte synligt smutsiga räcker det med bara vatten.
Blötlägg i vatten (inte varmare än 30 grader) och låt ligga en stund. Pressa ur så mycket vatten du kan och låt sedan torka liggandes. En mössa eller halsduk kan du lägga mellan två handdukar och pressa ur vattnet. Vrid inte ur vattnet ur produkten.

Det går också att tvätta i maskin på ull- eller ylleprogrammet på maskinen. Forma produkten om det behövs när den är våt och låt den torka liggandes. Det finns även tvättmedel anpassat just för denna sortens tvätt.

Noppor

Garanterat noppfria produkter som är stickade är svårt att hitta. Garn består av fibrer av en viss längd. Noppor bildas när fria korta fibrer börjar flytta sig i garnet och sen samlas på tygytan i små bollar. Det sker när du nöter och gnider på tyget. Om plagget noppar eller inte beror också på hur hårt garnet är spunnet och hur hårt stickat plagget är.
Spinner man garnet hårdare och stickar in det lite fastare så ligger också fibrerna kvar bättre. Men ofta vill vi ju ha det lite lösare för att det ska vara mjukt och gosigt att ha på sig, och då ökar risken för pilling (noppor).
Fru Nordströms produkter är stickade i ospunnen ull vilket gör det lite känsligare än en vanlig tröja stickad i samma material. Efter produkten är färdig går den igenom en process vilket gör att den håller sig något bättre.
Dock räknas inte noppor som ett produktionsfel, utan det är så ullen beter sig och hur den åldras. Men eftersom vi tar produkten genom en process hoppas vi kunna minska på pillingen.